Forvent mer av Russland

Russland ble nylig medlem av verdens handelsorganisasjon (WTO), en god nyhet for sjømatnasjonen Norge, som i løpet av de ti siste årene har fått Russland som et av de største markedene. Hittil i år har det russiske markedet vokst med 18 prosent, drevet av en voksende etterspørsel for laks.

Potensialet er imidlertid enda større. Siden 2006 har det vært begrensninger i handelen med laks og ørret. Kun særskilt godkjente virksomheter har fått lov til å sende fisk til det russiske markedet. Det har stadig kommet rykter om endringer og sanksjoner, og til tider kommer det påstander om funn av ulike bakterier og fremmedstoffer i norsk fisk, uten at påstandene følges opp med tilstrekkelig dokumentasjon. Uroen er kostbar, både for norske aktører, russiske handelspartnere og deres kunder.

Derfor er Russlands WTO-medlemskap en god nyhet. Ikke bare skal Russland senke tollsatsene sine på en rekke produkter de neste årene. Russland har også forpliktet seg til å følge avtalen som regulerer hvilke tiltak et land kan iverksette for å sikre befolkningen trygg mat. Vi kan nå forvente mer av Russland i tiden som kommer!

Dette innlegget ble skrevet i Markedsanalyse og merket , av Egil Ove Sundheim. Bokmerk permalenken.
Egil Ove Sundheim

Om Egil Ove Sundheim

Direktør for markedsinformasjon og jobber blant annet med markedsovervåking, markedsanalyse og markedsadgang for norsk sjømat. Trives godt med sammensatte problemstillinger der kompetanse fra flere fagområder må kombineres. Jeg er som de fleste i Sjømatrådet litt over gjennomsnittlig tilfreds med å kunne ta jobben med hjem og nyte resultatene på middagstallerkenen. På fritiden står familie, friluftsaktiviteter og idrettslagsvirksomhet høyt på dagsorden.

Legg inn en kommentar