Konjunkturbarometer Portugal

Så snart vi skrur på radio og TV og blar gjennom avisene om morgenen, overstrømmes vi av nyheter om den meget kritiske situasjonen som portugiserne nå er kommet i. At folket er hardt prøvd i den økonomiske krisen, synes ikke å være nok. Omtrent alt som kan gå galt, går galt, selv moder natur stritter mot: Dette året er det  historisk tørke, skogbranner og fall i jordbruksproduksjonen. Attpåtil har sardinfisket, som utgjør 70 prosent av det totale portugisiske fisket, slått feil og falt med 50 prosent.

Samtidig dukker det opp noen lysglimt: Denne artikkelen fra avisen «Jornal de Noticias» er jo litt spesiell. I krisetider åpner altså dette paret, en advokat og en oversetter, sushibar i en aviskiosk. De har med dette skapt fire arbeidsplasser i et land der arbeidsledigheten er rekordhøy. Den reelle arbeidsledigheten er på over 25 prosent, blant unge er den registrerte på over 35 prosent, og den reelle arbeidsledigheten er trolig 45 prosent. Dette  indikerer kanskje  to ting; på den ene siden er sushi på stigende kurs tross den alvorlige krisen, mens folk reduserer aviskjøpet og trolig ikke vil lese de triste nyhetene. Det er med andre ord bedre å være i sjømatbransjen enn i nyhetsbransjen når det er krise.

Det er en refleksjon å gjøre seg når man kommer fra et land der avisene enda selger bra, kanskje fordi de har anledning til å prioritere «Skal vi danse»-vinnere og lekkasjer fra neste episode av «Downtown Abbey» – og der det mest nærliggende krisescenarioet enda ser ut til å være mangel på smør.

Dette innlegget ble skrevet i Fra utekontorene og merket , av Christian Nordahl. Bokmerk permalenken.
Christian Nordahl

Om Christian Nordahl

Jeg er nå fiskeriutsending til Portugal, og har nesten hele mitt yrkesaktive liv drevet med markedsføring av produkter i eller på vannet, tidligere som markedsdirektør i Sjømatrådet og Hurtigruten. Utgangspunktet er at jeg er fiskerikandidat fra Universitetet i Tromsø, med spesialisering i markedsføring. Også fritiden min er sterk forankret i flytende element. Om sommeren betyr det laksefiske , sjøfiske eller kitesurfing, og om vinteren er det vann i fastform med randonee som gjelder. Jeg er stolt av å jobbe i en næring med fornybare ressurser, og som leverer helsebringende smaksopplevelser verden rundt - og som ikke minst har så enormt stor betydning for vår kyst og dermed hele Norge.

Legg inn en kommentar